Hieronder staan leuke beweegactiviteiten die je samen met je dreumes, peuter of kleuter thuis of buiten kunt doen. Het zijn simpele spelletjes en gym oefeningen die je kunt uitvoeren met alledaagse materialen. Voor nóg meer ideeën hebben we ook een digitaal boekje ontwikkeld met bijbehorende uitleg filmpjes. Klik hier om hem te bestellen. Tag ons op Social Media in jouw Aapjeskooi beweegactiviteit en inspireer andere ouders met onze tips voor thuis (#aapjeskooi / @Aapjeskooi). Veel beweegplezier!
Aapjeskooi activiteiten voor thuis
1. Aapjeskooi Bingo
Print één van deze bingokaarten uit of maak er zelf een. De linker kaart is voor binnen. Wijs een voorwerp aan en laat je aapje dit zo snel mogelijk halen en op of naast de kaart leggen. Als ze een hele rij compleet hebben roepen ze Bingo! Daarna speel je verder voor een hele kaart. Als het jouw aapje lukt alle spullen te verzamelen dan moet papa of mama een gek dansje doen. Daarna kun je kijken hoe lang het duurt om alles weer terug te leggen op de juiste plaats. 😉 De rechterkaart is voor buiten wanneer je door de wijk loopt. Zodra je iets van de kaart ziet streep je het af. Kijk hoe lang het duurt voordat je een rij of een hele kaart vol hebt! Download ze als PDF hieronder.
2. Kleuren sorteren
Pak een paar dozen en zorg dat ze allemaal een eigen kleur krijgen. Leef je uit: verven, kleuren, knippen en plakken. Of maak het jezelf makkelijk en leg een gekleurd vel papier in de doos. Zet de dozen daarna bij elkaar en probeer zo snel mogelijk zoveel mogelijk voorwerpen van dezelfde kleur in de doos te verzamelen. Dit kun je samen met je broertje/zusje doen of alleen. Wie verzamelt de meeste voorwerpen? Daarna leggen we alles weer terug op de juiste plek. Zorg dat het opruimen onderdeel is van de activiteit.
3. Superman rol met papa/mama
Samen rollen als superman! Laat je aapje op jouw voeten zitten met de rug tegen jouw onderbenen. Jij houdt je knieën gebogen (hou je knieën goed bij elkaar). Breng je armen over de schouders naar de buik van je aapje en hou vast bij zijn middel (duimen op de buik en vingers aan de zijkant). Rol samen achterover, je aapje eindigt achter jou op zijn/haar voeten op de grond. Kunnen jullie ook weer terugrollen? Dit trucje is goed voor het ontwikkelen van het evenwicht en vooral ook heel leuk om samen te doen. Succes gegarandeerd!
4. Sjoelen met autootjes
Knip aan de open kant van de doos een paar half ronde openingen in de zijkant (zoals een sjoelbak). Zet de doos met de open kant naar beneden op de grond. Je kan zoveel dozen naast elkaar zetten met zoveel gaten als je zelf wilt. Voor de sjoelstenen kun je speelgoedautootjes of kleine balletjes gebruiken. Bij oudere kinderen kan je ook nog punten boven de gaten schrijven. Wie haalt de meeste punten?
5. Rollen als een appelflap
Laat je aapje op de zijkant van een lange handdoek liggen, deze vastpakken en zichzelf oprollen in de handdoek. Bij jonge kinderen kan je helpen door ze een klein zetje de goede kant op te geven. Oudere kinderen kunnen zichzelf misschien ook weer uitrollen! Breid de oefening uit door over de ‘appels’ te rollen: leg kussens onder de handdoek. Zo moeten de aapjes hun rompspieren nog meer gebruiken. Zijwaarts rollen is goed voor het prikkelen van het evenwichtsorgaan. Daarnaast is het ook een voorbereiding op koprollen. Klik hier voor een kort filmpje van deze activiteit.
6. Dieren redden
Verstop knuffels in het hele huis (of in de hele tuin) en laat de kinderen de dieren redden (bijvoorbeeld als brandweerman of als dierenverzorger). Leg de knuffels op moeilijke plekken zodat de kinderen moeten klimmen en kruipen om erbij te kunnen.
7. Kleuren mikken
Leg verschillende kleuren papier op de grond en laat jouw aapje met gekleurde materialen op de juiste papieren gooien. Pak hiervoor bijvoorbeeld knuffels, sokken, washandjes en andere materialen die je kunt vinden waarmee je kunt gooien. Bedenk er een leuk verhaaltje bij, bijvoorbeeld alle dieren moeten terug naar het juiste huisje. Je kunt het papier ook aan een waslijn hangen.
8. Mission impossible
Gebruik touwen, koorden, een bol wol, linten en/of bezemstelen om een laserparcours te maken. Kan jouw aapje door de laserstralen heen kruipen zonder deze te raken? Hang eventueel belletjes/rammelaars aan de lasterstralen, zodat er meteen een alarm afgaat als deze worden aangeraakt. Zet aan het einde van het parcours een schat neer. Kunnen ze de schat ophalen en terugbrengen?
9. Slootje springen
Springen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld van de ene voet naar de andere voet, met twee voeten tegelijk, of terwijl je steunt op je armen (zie foto). Teken een slootje op de grond (of leg blauw papier neer) en laat de kinderen daar op verschillende manieren over heen springen. Extra leuk als je een krokodil (groene sok, komkommer o.i.d.) laat zwemmen in de sloot.
10. Hindernisbaan
Bouw een Aapjeskooi hindernisbaan in huis of in de tuin met allerlei materialen die je hebt. Enkele leuke opdrachten:
– Klim over de stoelen
– Kruip onder de deken door
– Maak een koprol op het kleed
– Balanceer over het ochtendjas koord
– Stap van eiland naar eiland
– Kruip onder de tafel door
– Spring over de drempel
– Schop de bal in de wasmand
– Loop naar de keuken met papa’s schoenen aan je voeten 😉
11. Mikken op het dozen-hotel
Stapel meerdere dozen op elkaar en geef ze cijfers en/of verschillende kleuren. Zorg dat de opening van de doos naar je toe staat zoals op de foto. Zo ontstaan er “hotelkamers”! Zoek materialen bij elkaar waarmee je mag gooien in de woonkamer (bijvoorbeeld knuffels, zachte ballen of bolletjes sokken). Mik dan op de verschillende ”hotelkamers” en zorg dat in iedere hotelkamer een knuffel gaat slapen. Je kan de dozen ook met de opening naar boven op de grond zetten en van bovenaf in de dozen proberen te mikken.
12. Bellen blazen
Pak de bellenblaas er weer eens bij want bellen prikken met één vinger is goed voor de oog-hand-coördinatie. Als je aapje met twee handen de bellen kapot klapt ben je aan het oefenen met vangen. Je kunt peuters en kleuters een extra uitdaging geven door ze de bellen met hun vinger kapot te laten knippen of de bellen met hun tenen kapot te prikken.
13. Mario kart met je driewieler
Met deze activiteit kun je ”Mario Karten” en toch tegelijk actief bezig zijn. Wie wil dat nou niet? Zet twee stevige schoenen onder de zijwieltjes van een peuterfiets zodat het achterwiel omhoog staat en de fiets niet vooruit kan. Zet een filmpje van Mario Kart aan of laat papa/mama even Mario Karten en 3, 2, 1 fietsen maar!
14. Hangen en steunen
Voor deze oefening heb je twee volwassenen en een sterke bezemsteel nodig. Hou de steel vast op reikhoogte van je aapje en kijk of hij/zij eraan kan blijven hangen. Met behendige peuters en met kleuters kun je ook al oefenen met steunen op de stok. Hou dan de bezemsteel op heuphoogte van de kinderen en laat ze de stok naar beneden duwen. Daarna kun je de stok een beetje optillen en kijken of ze kunnen blijven steunen terwijl hun voeten loskomen van de vloer. Je kunt je aapje vangen bij de bovenarm (zie foto’s).
15. Stopdans met lege dozen
Leuk voor het hele gezin! Leg lege dozen verspreid neer op de grond. Als de muziek aan gaat ga je lekker dansen. Als de muziek stopt, moet je in een huisje gaan staan. Als de muziek daarna weer aan gaat, haal je een doos weg. Je mag met meerdere mensen in een doos staan. Passen jullie op het einde met z’n allen in één huisje?
16. Tennis met ballonnen
Blaas een ballon op en probeer deze hoog te houden met een tennisracket. Je kunt zelf een tennisracket maken met een isolatiebuis en tape (zoals op de foto) of een plastic vliegenmepper gebruiken. Met je peuter of kleuter kun je ook proberen over te spelen en te tellen hoe vaak dit lukt zonder de ballon op de grond te laten vallen.
17. Paasei versieren – Paasactiviteit
Bouw een kleine hindernisbaan in je woonkamer of tuin en laat je dreumes, peuter of kleuter over de hinderissen versieringen naar de overkant brengen. Daar ligt een leeg ei (een lege hoepel of een leeg a4-tje in de vorm van een ei) dat nog versierd moet worden. Lukt het jouw aapje alle versieringen naar de overkant te brengen? Gebruik stukjes gekleurd papier, lintjes, touwtjes of duploblokjes als versiering. Of print deze paaseieren uit en laat je aapje steeds met een ander kleurpotlood naar de overkant gaan om het ei in te kleuren.
18. Ei-land hoppen – Paasactiviteit
Teken met stoepkrijt paaseieren op de stoep en laat je aapje met een lepel met daarop een ei van ei-land (goede woordgrap hé?) naar ei-land lopen. Lukt het zonder het ei te laten vallen? Probeer het dan eens met je andere hand. Kinderen die dit al heel goed kunnen, mogen het achteruit proberen. Of wedstrijdje doen tegen papa of mama en kijken wie de snelste is.
19. Paasei bowlen – Paasactiviteit
Maak een mooie bowlingbaan met lege plastic flessen, knuffels die rechtop kunnen zitten of rechtopstaande boeken als kegels. Probeer nu met een bal alle kegels omver te rollen. Gelukt? Doe een stap naar achter en probeer het nog een keer! Lukt het jou om een strik te gooien? Je kunt ook een wedstrijdje doen met papa of mama.
20. De paashaas en zijn eieren – Paasactiviteit
Leg paaseieren (of kleine balletjes) voor je neer en ga slapen. Kijk of jouw dreumes, peuter of kleuter een ei durft te pakken en terug kan brengen naar zijn beginplek (bijvoorbeeld een kussen). Als je wakker wordt ga je ze kietelen en moeten ze zo snel mogelijk naar hun beginplek terugrennen. Misschien durven ze wel 2 of 3 keer een ei te pakken bij je.